Stromboli cu prosciutto şi mozzarella


Ingrediente

Pentru aluat:

  • 450 g făină integrală de grâu, plus extra pentru prăfuire
  • 50 g griş
  • 21 g drojdie proaspătă Secretul Bunicii
  • 2 linguri de sare de mare
  • 2 linguri ulei de măsline, plus extra pentru ungere
  • 325ml apă caldă
  • Pentru umplere:

  • 2 linguri ulei de măsline
  • 1 ceapă mică, tocată mărunt
  • 2 căţei de usturoi, zdrobiţi
  • 400 g roşii tocate
  • ½ linguriţă de oregano uscat
  • 1 linguriţă de zahăr
  • 8 felii de prosciutto
  • 125 g mozzarella
  • frunze mari de busuioc proaspăt
  • sare de mare, fulgi
  • piper negru proaspăt măcinat
  • Pentru servire:

  • ulei de măsline și oțet balsamic
  • Mod De Preparare

    Pentru a face aluatul, se cerne făina într-un castron mare și se amestecă cu grișul și drojdia. Se amestecă sarea de mare și uleiul de măsline cu apă și se adaugă peste făină. Se amestecă cu o lingură mare de lemn până când aluatul se omogenizează și formează o minge moale.

    Se transfera aluatul pe o suprafaţă presărată cu făină şi se frământa timp de 5 minute până când este neted. Se aşează aluatul într-un castron, se acoperă cu un prosop de bucătărie şi este lăsat la dospit pentru o oră, până când se dublează în volum.

    În timp ce aluatul crește, se face sosul de roșii. Se încălzește o lingură de ulei de măsline într-o tigaie de prăjit și se prăjește ceapa la foc mic timp de cinci minute, până când se înmoaie și se rumeneşte ușor. Se amestecă în mod constant și se adaugă usturoiul în ultimul minut al timpului de prăjire. Se pun roșiile în tigaie și se adaugă oregano și zahărul. Se condimentează cu sare și piper. Se pune la foc mare și se găteşte sosul pentru aproximativ 5-8 minute până când este foarte gros, amestecând în mod constant. Se opreşte focul și se lasă la răcit.

    Se întinde aluatul, pe o suprafaţă presărată cu făină, într-un dreptunghi care măsoară aproximativ 44cm x 32cm.

    Se întinde sosul de roşii peste aluat, lăsând un spațiu de 2 cm în jurul marginii. Se pune prosciutto într-un singur strat peste sos. Se rupe mozzarella în bucăți mici și se pune peste prosciutto şi apoi se presară frunzele de busuioc pe deasupra.

    Se rulează aluatul cu grijă, aducând întâi marginile din lateral peste umplutură, apoi se lipesc marginile aluatului pe lungime. Când aluatul este bine lipit, se mută într-o tavă căptuşită cu hârtie de copt, cu îmbinarea aluatului în jos şi se lasă la dospit pentru 30 de minute.

    Se preîncălzeşte cuptorul la 200 ° C.

    Se unge cu uleiul rămas aluatul, se condimentează cu puțină sare și piper și se coace timp de 25-30 minute până când crește bine și devine auriu închis. 

    Se taie în felii şi se serveşte cald. Poate fi savurat ca atare sau cu ulei de măsline, oțet balsamic şi o salată fresh. 


    Retete Similare

    Bagheta franţuzească - un deliciu!
    ...

    vezi rețeta
    Biscuiţi săraţi gustoşi, perfecţi pentru a fi luaţi la pachet
    ...

    vezi rețeta