Reţetă JamilaCuisine - Savarina uriaşă


Ingrediente

Pentru aluat:

  • 4 ouă
  • 400 g făină
  • 200 ml lapte
  • 20 g drojdie proaspătă Secretul Bunicii
  • 100 g unt
  • 20 g zahăr
  • O lingură de esență de vanilie
  • Puțină sare
  • Pentru sirop și frișcă:

  • 500 ml apă
  • 500 ml smântână pentru frișcă
  • 200 g zahăr
  • O păstaie de vanilie
  • 50 g zahăr pudră
  • 2 linguri de esență de rom
  • Pentru sosul de fructe:

  • 300 g de fructe de pădure congelate
  • 30 g de amidon de porumb
  • 50 g de zahăr
  • Mod De Preparare

    Pentru început, se pune laptele călduţ într-un bol mai mare. Peste el se va adăuga zahărul şi se va pune 20 g drojdie proaspătă Secretul Bunicii. Aceasta are pe ambalaj marcaje din 10 în 10 grame, aşa că este uşor de porţionat. Se marchează la 20 de grame. Se desface ambalajul şi se taie cele 20 de grame. Se fărâmiţează apoi drojdia în lapte. Se va pune drojdia rămasă în frigider şi se va folosi pentru alte reţete.

    Se amestecă foarte bine drojdia cu laptele şi cu zahărul şi se lasă amestecul să stea pentru aproximativ 5 minute. După 5 minute, se pot adăuga cele 4 ouă, se încorporează şi ele. Se adăugă şi esenţa de vanilie, apoi făina, toată deodată şi sarea şi cu o spatulă se amestecă foarte bine totul. Când aluatul s-a format, se renunţă la spatulă, se pune untul moale puţin câte puţin şi se amestecă foarte bine cu un mixer, cât să se  încorporeze tot untul. Se continuă în acelaşi fel, până când tot untul este încorporat şi aluatul este suplu şi elastic. 

    Se acoperă bolul cu o folie de plastic şi se va lăsa aluatul să crească la loc călduţ pentru aproximativ 40 de minute sau până când îşi va dubla volumul. Aluatul va creşte foarte frumos, ceea ce înseamnă că drojdia Secretul Bunicii şi-a făcut foarte bine treaba. Se va amesteca acum foarte bine pentru a scoate aerul de dinăuntru şi se va transfera într-o formă de copt din silicon pentru guguluf. Se nivelează cu grijă şi se va lăsa să crească încă 20 de minute.

     

    După ce au trecut cele 20 de minute, se va pune aluatul la cuptor, în cuptorul preîncălzit la 180° de grade, pentru aproximativ 40 de minute. Când aluatul este gata, se va lăsa să se răcească complet, iar apoi se va însiropa. Cât timp se răceşte savarina, se prepară sosul de fructe de pădure, care se pun într-o carafă şi care vor fi pasate foarte bine cu un blender, până când se obţine un piure fin. Se trece piureul printr-o sită şi ne folosim de o lingură. Se pune piureul de fructe într-o cratiţă, peste el se adăugă zahărul, se amestecă şi se lasă să fiarbă pentru aproximativ 5 minute. După 5 minute, se va dilua amidonul de porumb cu puţină apă rece, aproximativ 100 de ml şi se va turna totul peste piureul de fructe.

    Se amestecă şi se mai fierbe totul pentru 2-3 minute, cât să se îngroaşe sosul. Atunci cândsosul de fructe este gata, se va lua de pe foc, se va transfera într-un bol şi se va pune peste el folie de plastic. Se lasă apoi să se răcească cât să ajungă la temperatura camerei. Când savarina s-a răcit complet, ne putem ocupa de sirop aşa că se va pune apă într-o cratiţă, se va adăuga păstaia de vanilie tăiată pe lungime şi zahărul tos, se amestecă şi se va fierbe totul pentru aproximativ 5 minute sau până când zahărul se va dizolva complet.

    Când siropul a început să fiarbă iar zahărul s-a dizolvat, se poate pune esenţa de rom şi se va lua siropul de pe foc. Se toarnă jumătate din siropul fierbinte în tava în care s-a copt aluatul, se pune aluatul din nou în tavă şi se presează uşor ca să înceapă să se însiropeze. Se taie capacul savarinei, asta pentru a sta mai bine pe platou şi pentru a se însiropa mai frumos. Se va turna şi restul de sirop. Este foarte important ca aluatul să fie complet răcit, iar siropul să fie fierbinte.

    Se va pune acum savarina în frigider şi se va lăsa sa se însiropeze pentru aproximativ 2 ore. Savarina este foarte bine însiropată, aşa că se poate pune deasupra sosul de fructe, pe care îl vom întinde cu grijă. Se va da acum savarina din nou la frigider pentru aproximativ o jumătate de oră, sau cât să se întărească sosul de fructe. Când sosul de fructe s-a întărit, se poate bate smântâna pentru frişcă, care se va pune într-un bol mai mare. Smântâna trebuie să fie foarte, foarte rece. Peste ea se va adăuga zahărul pudră şi se va bate smântâna pentru frişcă până se va întări.

    Când frişca este gata, se poate pune într-un poş şi putem decora savarina. Se va pune frişca în mijlocul savarinei şi deasupra în funcţie de preferinţe. Opţional, se poate decora cu câteva fructe proaspete. Se pune savarina la frigider, iar peste un sfert de oră poate fi servită.


    Retete Similare

    Cozonac cu migdale DULCE DELICIOS
    ...

    vezi rețeta