Pască împletită impletita cu aluat de cozonac


Ingrediente

Pentru aluat:

  • 50 g unt
  • 125 g zahăr
  • 3 ouă
  • 250 ml lapte
  • 500 g făină
  • 2 linguri ulei
  • esenta dupa preferinta (vanilie, rom etc)
  • 75 gr drojdie proaspata Secretul Bunicii
  • sare
  • Pentru umplutura:

  • 1 kg brânză de vaci
  • 50 g unt
  • zahăr vanilat
  • 5 ouă
  • 200 gr zahăr pudră
  • 3 linguri smântână
  • esenţă de rom
  • 150 gr stafide
  • 1 lingura făină
  • 1 lingură griş
  • coajă de lămâie
  • sare
  • Mod De Preparare

    Se sfărâmă drojdia în puţin lapte cald în care se adăuga şi puţin zahăr. Se fierbe restul de lapte şi după ce dă în clocot se adaugă 3-4 linguri de făină, amestecând în continuu pentru a evita cocoloaşele.

    Se lasă la răcit, după care se adaugă drojdia. Se acoperă vasul cu un prosop de bucătărie și se lasă la dospit la cald.

    Separat, se freacă gălbenuşurile, se adaugă treptat sarea, apoi zahărul, până când amestecul ia forma unei creme spumoase. Tot separat, se bat şi albuşurile spumă. Se aşează într-un bol restul de făină şi se adaugă compoziţia de drojdie şi făina crescută şi se amestecă, trecând apoi la adăugarea graduală a gălbenuşurilor, puţin lapte călduţ şi a albuşurilor bătute spumă.  

    Se amestecă bine, frământând aproximativ 20-30 de minute, adăugându-se treptat şi uleiul, untul topit cald şi esenţa de rom.

    După ce s-a terminat frământatul, se acoperă vasul cu un prosop de bucătărie şi se la dospit pentru aproximativ o oră.

    După ce a crescut, aluatul se separă în două jumătăţi, iar apoi una dintre jumătăţi se separă în alte 3 părţi egale.   

    Din prima jumătate, se întinde o foaie rotundă de mărimea tăvii în care se va coace pasca. Se unge tava cu unt şi se tapetează cu foaie de aluat.

    Din cele 3 bucăţi de aluat, se iau două bucăţi şi se rulează pe masa de aluat suluri de grosimea unui creion, care se răsucesc una peste alta ca o împletitură. Această împletitură se aşează de jur împrejur pe marginea tăvii.

    Se lasă apoi la dospit. Din cea de a treia bucată de aluat rămasa, se fac suluri care se rulează două câte două şi se vor amplasa deasupra umpluturii cu brânză a păştii, în formă de cruce.  

    Pentru umplutură, se freacă brânza de vaci cu untul, se adaugă gălbenuşurile, puţină sare, zahărul vanilat, coaja de lămâie, grişul, făina, smântâna, untul, o parte din stafide şi albuşurile bătute spumă. Amestecul rezultat se toarnă peste aluat. Se presară deasupra restul de stafide şi se adaugă şi crucea împletită. Se unge cu ou pentru a obţine o culoare frumoasă la copt, şi se coace la foc potrivit, pentru aproximativ o oră.

    Se scoate din cuptor, se lasă la răcit şi apoi se scoate din formă.


    Retete Similare

    COZONAC CU MIGDALE DULCE DELICIOS
    ...

    vezi rețeta
    Cozonac savuros Babka, după o reţetă delicioasă Jamila Cuisine
    ...

    vezi rețeta