Cozonac savuros Babka, după o reţetă delicioasă Jamila Cuisine


Ingrediente

Pentru aluat:

  • 500 g de făină
  • 100 g unt la temperatura camerei
  • 150 g de zahăr
  • 200 ml de lapte
  • 2 ouă
  • Coaja de la o lămâie
  • Puţină sare
  • 20 g de drojdie proaspătă Secretul Bunicii
  • 1 lingură esenţă de vanilie
  • 1 lingură esenţă de portocale
  • Pentru cremă:

  • 100 g de ciocolată
  • 50 g de zahăr pudră
  • 30 g de cacao
  • 50 g unt la temperatura camerei
  • Mod De Preparare

    Pentru început, ne ocupăm de drojdie. Avem nevoie de 20 de grame drojdie proaspătă Secretul Bunicii, aşa că ne ajutăm de marcajele de pe ambalaj pentru a tăia exact cât trebuie. Fărâmiţăm drojdia şi punem peste ea jumătate din laptele călduţ, cam 100 de ml. Amestecăm bine, cât să dizolvăm drojdia în lapte.

    Când drojdia s-a dizolvat, o adăugăm peste făină, pe care o punem într-un bol mai mare. Adăugăm zahărul, ouăle, pe care le punem întregi spre deosebire de cozonacul obişnuit. Punem şi sarea, cât mai departe de drojdie, coaja de lămâie, esenţa de portocală şi de vanilie. Începem să frământăm şi adăugăm lapte rămas, puţin câte puţin.

    În funcţie de făină, vom avea nevoie de tot laptele sau de mai puţin. Când aluatul s-a format şi este destul de lipicios, putem să adăugăm untul. Eu nu am adăugat tot laptele, pentru că nu a fost nevoie. Adăugăm untul puţin câte puţin şi vom continua să frământăm până când îl vom încorpora pe tot.

    Aluatul este gata când este foarte moale, dar nelipicios. Îl putem frământa şi la robot pentru a ne fi mai uşor, pentru aproximativ 10-15 minute. Punem aluatul direct în frigider, va dospi la rece pentru cel puţin 4 ore sau cel mai bine peste noapte. Îl putem lăsa până la 24 de ore în frigider.

    Când aluatul a dospit, ne ocupăm de cremă, aşa că punem untul la temperatura camerei într-un bol mai mare. Peste el, adăugăm zahărul pudră, cacaua şi amestecăm foarte bine totul, cât să obţinem un fel de pastă.

    Când amestecul arată ca o pastă, adăugăm ciocolata pe care am topit-o între timp la foc mic. Amestecăm foarte bine şi ciocolata, iar crema de ciocolată pentru umplutura cozonacului este gata.

    După aproximativ 4 ore, aluatul este gata de a fi întins, aşa că îl scoatem. Punem puţină făină pe blatul de lucru şi întindem aluatul într-un dreptunghi. Pentru că este foarte rece, este foarte uşor de întins şi de lucrat cu el. După ce întindem aluatul, punem crema peste el şi o întindem foarte bine cu o spatulă.

    După ce întindem foarte bine crema de ciocolată, începem să rulăm cozonacul. Sigilăm bine la capăt şi cu un cuţit foarte bine ascuţit, tăiem cozonacul pe lungime, pentru a dezvălui crema de ciocolată. Întoarcem fiecare jumătate cu crema în sus şi împletim cozonacul. Îl punem într-o tavă pentru cozonac şi îl lăsăm să crească pentru aproximativ o oră sau până când va ajunge la temperatura camerei şi va creşte puţin.

    Cozonacul a crescut, aşa că îl putem pune la cuptor, în cuptorul preîncălzit la 160°C, pentru aproximativ 50-60 de minute. Atunci când cozonacul s-a copt, îl vom lăsa să se răcească pentru aproximativ o oră, iar apoi îl putem servi. Cozonacul Babka cu ciocolată este gata, arată absolut minunat. Dacă dorim, îl putem unge cu puţină miere. Este pufos, foarte aromat şi este plin de umplutură. Nu se face greu aşa că sper din suflet să îl încercaţi şi voi de Sărbători şi să vă placă!


    Retete Similare

    COZONAC CU MIGDALE DULCE DELICIOS
    ...

    vezi rețeta
    Cea mai bună reţetă de cozonaci cu stafide
    ...

    vezi rețeta